Uporządkuj wielomiany

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Uporządkuj wielomiany

Post autor: marakam »

Wykonaj działania. Uporządkuj otrzymane wielomiany.

a)\( 4 x ^2 ( 2 x - 8 )( 3 x ^2 + 2 x )\)
b) \(( x ^2 - y ) (2 x ^ 2 y ^2 + 2 y ^3 )\)
c)\(( a ^3 - 2a + 5 ) ^2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Uporządkuj wielomiany

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:07 Wykonaj działania. Uporządkuj otrzymane wielomiany.

a)\( 4 x ^2 ( 2 x - 8 )( 3 x ^2 + 2 x )\)
\(W(x)=4 x ^2 ( 2 x - 8 )( 3 x ^2 + 2 x )\\
W(x)=4x^2(6x^3+4x^2-24x^2-16x)\\
W(x)=4x^2(6x^3-20x^2-16x)\\
W(x)=24x^5-80x^4-64x^3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Uporządkuj wielomiany

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:07 Wykonaj działania. Uporządkuj otrzymane wielomiany.
b) \(( x ^2 - y ) (2 x ^ 2 y ^2 + 2 y ^3 )\)
\(W(x,y)=2x^4y^2+2x^2y^3-2x^2y^3-2y^4=2x^4y^2-2y^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Uporządkuj wielomiany

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:07 Wykonaj działania. Uporządkuj otrzymane wielomiany.

c)\(( a ^3 - 2a + 5 ) ^2\)
\(W(a)=( a ^3 - 2a + 5 ) ^2=a^6+4a^2+25-4a^4+10a^3-20a=a^6-4a^4+10a^3+4a^2-20a+25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ