Wyznacz sumę i różnicę wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Wyznacz sumę i różnicę wielomianu

Post autor: marakam »

Wyznacz sumę \(u+w\) oraz różnicę \(u-w\) wielomianów \(u ( x ) = \frac{3}{5} x^3 - 2 x ^ 2 + 8 x - 4\), \(w ( x ) = 0,6 x ^3 - 2 x^ 2 + 5 x - 7\). czy wielomiany\( u+ w\) i \(u - w\) są tego samego stopnia?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz sumę i różnicę wielomianu

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 21:33 Wyznacz sumę \(u+w\) oraz różnicę \(u-w\) wielomianów \(u ( x ) = \frac{3}{5} x^3 - 2 x ^ 2 + 8 x - 4\), \(w ( x ) = 0,6 x ^3 - 2 x^ 2 + 5 x - 7\). czy wielomiany\( u+ w\) i \(u - w\) są tego samego stopnia?
\(u(x)+w(x)=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4+0,6x^3-2x^2+5x-7=1,2x^3-4x^2+13x-11\\
st(u+w)=3\\
u-w=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4-0,6x^2+2x^2-5x+7=3x+3\\
st(u-w)=1\\
st(u+w)\neq st(u-w)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Re: Wyznacz sumę i różnicę wielomianu

Post autor: marakam »

eresh pisze: 23 mar 2021, 21:50
marakam pisze: 23 mar 2021, 21:33 Wyznacz sumę \(u+w\) oraz różnicę \(u-w\) wielomianów \(u ( x ) = \frac{3}{5} x^3 - 2 x ^ 2 + 8 x - 4\), \(w ( x ) = 0,6 x ^3 - 2 x^ 2 + 5 x - 7\). czy wielomiany\( u+ w\) i \(u - w\) są tego samego stopnia?
\(u(x)+w(x)=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4+0,6x^3-2x^2+5x-7=1,2x^3-4x^2+13x-11\\
st(u+w)=3\\
u-w=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4-0,6x^2+2x^2-5x+7=3x+3\\
st(u-w)=1\\
st(u+w)\neq st(u-w)\)
Skąd te 3x+3?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz sumę i różnicę wielomianu

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 21:58
eresh pisze: 23 mar 2021, 21:50
marakam pisze: 23 mar 2021, 21:33 Wyznacz sumę \(u+w\) oraz różnicę \(u-w\) wielomianów \(u ( x ) = \frac{3}{5} x^3 - 2 x ^ 2 + 8 x - 4\), \(w ( x ) = 0,6 x ^3 - 2 x^ 2 + 5 x - 7\). czy wielomiany\( u+ w\) i \(u - w\) są tego samego stopnia?
\(u(x)+w(x)=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4+0,6x^3-2x^2+5x-7=1,2x^3-4x^2+13x-11\\
st(u+w)=3\\
u-w=\frac{3}{5}x^3-2x^2+8x-4-0,6x^2+2x^2-5x+7=3x+3\\
st(u-w)=1\\
st(u+w)\neq st(u-w)\)
Skąd te 3x+3?
\(8x-5x-4+7=3x+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ