granica funkcji 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

granica funkcji 3

Post autor: Lusia123 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Oblicz granicę

\( \Lim_{x\to -3} \frac{ \sqrt{x+4}-1 }{2x+6}= \)

Dziękuję
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 16:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: kerajs »

\( \Lim_{x\to -3} \frac{ \sqrt{x+4}-1 }{2x+6} =\Lim_{x\to -3} \frac{ (\sqrt{x+4}-1) (\sqrt{x+4}+1)}{(2x+6)(\sqrt{x+4}+1)} =\Lim_{x\to -3} \frac{ x+3}{2(x+3)(\sqrt{x+4}+1)} =...

\)
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: Lusia123 »

kerajs pisze: 22 mar 2021, 16:04 \( \Lim_{x\to -3} \frac{ \sqrt{x+4}-1 }{2x+6} =\Lim_{x\to -3} \frac{ (\sqrt{x+4}-1) (\sqrt{x+4}+1)}{(2x+6)(\sqrt{x+4}+1)} =\Lim_{x\to -3} \frac{ x+3}{2(x+3)(\sqrt{x+4}+1)} =...

\)
dlaczego tak?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: radagast »

Bo to skuteczne :) (skróć teraz ułamek, a zobaczysz jak bardzo)
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: Lusia123 »

Lusia123 pisze: 22 mar 2021, 16:22
kerajs pisze: 22 mar 2021, 16:04 \( \Lim_{x\to -3} \frac{ \sqrt{x+4}-1 }{2x+6} =\Lim_{x\to -3} \frac{ (\sqrt{x+4}-1) (\sqrt{x+4}+1)}{(2x+6)(\sqrt{x+4}+1)} =\Lim_{x\to -3} \frac{ x+3}{2(x+3)(\sqrt{x+4}+1)} =...

\)
dlaczego tak?
Ale jak to dalej rozwiązać? Proszę o pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: korki_fizyka »

Włącz myślenie :!: Po prostu skróć ułamek czyli podziel licznik i mianownik przez x+3.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 3

Post autor: panb »

... i wstaw za x liczbę (-3).
ODPOWIEDZ