granica funkcji 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

granica funkcji 2

Post autor: Lusia123 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Zbadaj, czy istnieje granica funkcji

\(f(x) = \begin{cases} \frac{x+6}{3x-2}\ & \text{jeśli}\ & \ x>2 \\x^2-1, \ & \text{jeśli} \ & \ x<2 \end{cases}
\)

w punkcie \(x_0=2\)
dziękuję
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 16:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; &, \text{}
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 2

Post autor: radagast »

\( \Lim_{x\to 2^- } f(x)=2^2-1=3\)
\( \Lim_{x\to 2^+ } f(x)= \frac{2+6}{3 \cdot 2-2} = \frac{8}{4}=2 \)
Wniosek: nie istnieje
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 2

Post autor: Lusia123 »

radagast pisze: 22 mar 2021, 16:21 \( \Lim_{x\to 2^- } f(x)=2^2-1=3\)
\( \Lim_{x\to 2^+ } f(x)= \frac{2+6}{3 \cdot 2-2} = \frac{8}{4}=2 \)
Wniosek: nie istnieje
dlaczego nie istnieje?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: granica funkcji 2

Post autor: korki_fizyka »

Lusia123 pisze: 22 mar 2021, 17:41 dlaczego nie istnieje?
bo \(L \neq P\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ