granica funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

granica funkcji

Post autor: Brydzia123 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

\( \Lim_{x\to4 } \frac{x^2-16}{x^2-4x} \)

Dziękuję
Ostatnio zmieniony 20 mar 2021, 14:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: granica funkcji

Post autor: eresh »

\(\Lim_{x\to 4}\frac{x^2-16}{x^2-4x}=\Lim_{x\to 4}\frac{(x-4)(x+4)}{x(x-4)}=\Lim_{x\to 4}\frac{x+4}{x}=\frac{8}{4}=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ