Sprawdź czy wielomian ma pierwiastki wymierne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Sprawdź czy wielomian ma pierwiastki wymierne

Post autor: marakam »

Sprawdź, czy wielomian W, gdzie \(W(x)= 3x^3 - 2x^2 - 3x + 2\), ma pierwiastki wymierne.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Sprawdź czy wielomian ma pierwiastki wymierne

Post autor: eresh »

marakam pisze: 18 mar 2021, 09:45 Sprawdź, czy wielomian W, gdzie \(W(x)= 3x^3 - 2x^2 - 3x + 2\), ma pierwiastki wymierne.
\(W(x)=3x^3-2x^2-3x+2\\
W(x)=x^2(3x-2)-(3x-2)\\
W(x)=(3x-2)(x^2-1)\\
W(x)=(3x-2)(x-1)(x+1)\)

widać, że ma:
\(3x-2=0\So x=\frac{2}{3}\\
x-1=0\So x=1\\
x+1=0\So x=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Sprawdź czy wielomian ma pierwiastki wymierne

Post autor: korki_fizyka »

Można też Bezoutem i Hornerem, a skoro w poleceniu nie było powiedziane żeby znaleźć wszystkie pierwiastki, to dla leniwych wystarczy podstawić 1 ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ