nie wiem czy dobry dział

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smętek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 mar 2021, 13:47
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

nie wiem czy dobry dział

Post autor: smętek »

W równoległoboku ABCD z wierzchołka kąta rozwartego poprowadzono dwie wysokości
DP i DQ (P Î AB, Q Î BC).
a. Udowodnij, że na czworokącie DPBQ można opisać okrąg.
b. Oblicz promień okręgu opisanego na czworokącie DPBQ, jeśli podstawy
równoległoboku mają długość 15 i 33, a krótsza wysokość DP jest równa 12.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: nie wiem czy dobry dział

Post autor: panb »

smętek pisze: 09 mar 2021, 14:01 W równoległoboku ABCD z wierzchołka kąta rozwartego poprowadzono dwie wysokości
DP i DQ (\(P \in AB, \,\,Q \in BC\)).
a. Udowodnij, że na czworokącie DPBQ można opisać okrąg.
b. Oblicz promień okręgu opisanego na czworokącie DPBQ, jeśli podstawy
równoległoboku mają długość 15 i 33, a krótsza wysokość DP jest równa 12.
rys.png
Zgodnie z oznaczeniami na rysunku: \(180^\circ-\alpha=90^\circ-\alpha+90^\circ-\alpha+x \So x=\alpha\)
  • Twierdzenie
    Na czworokącie można opisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy przeciwległych kątów wewnętrznych
    są równe i wynoszą \(180^\circ\)
\( |\angle BPD|+| \angle BQD|=90^\circ+90^\circ=180\\
| \angle PBQ|+| \angle PDQ|=\alpha+180^\circ-\alpha=180^\circ\)

zatem na czworokącie PBQD można opisać okrąg.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nie wiem czy dobry dział

Post autor: eresh »

smętek pisze: 09 mar 2021, 14:01 W równoległoboku ABCD z wierzchołka kąta rozwartego poprowadzono dwie wysokości
DP i DQ (P Î AB, Q Î BC).
b. Oblicz promień okręgu opisanego na czworokącie DPBQ, jeśli podstawy
równoległoboku mają długość 15 i 33, a krótsza wysokość DP jest równa 12.

Przekątna czworokąta dzieli go na dwa trójkąty prostokątne. Promień okręgu opisanego na tym czworokącie będzie równy promieniowi okręgu opisanego na trójkątach DBP i DQB (będzie to połowa DB)
\(|AP|^2+|PD|^2=|AD|^2\\
|AP|^2=15^2-12^2\\
|AP|=9\\
|PB|=33-9=24\\
|PD|^2+|PB|^=|BD|^2\\
12^2+24^2=|BD|^2\\
|DB|=12\sqrt{5}\\
R=6\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ