Pomocy! funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Pomocy! funkcja

Post autor: aramila »

Funkcja kwadratowa \( f(x)= -x^2+bx+c \) ma dwa miejsca zerowe \(x_1=-1,\ x_2=12\). Oblicz największą wartość tej funkcji.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2021, 13:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy! funkcja

Post autor: eresh »

aramila pisze: 07 mar 2021, 11:55 Funkcja kwadratowa \(f(x)= -x2+bx+c\) ma dwa miejsca zerowe \(x_1=-1 x_2=12\). Oblicz największą wartość tej funkcji.
\(f(x)=-(x+1)(x-12)\\
f(x)=-x^2+11x+12\\
\Delta=169\\
q=\frac{-169}{-4}\\
q=42,25\\
f_{max}=42,25\)



albo od razu
\(p=\frac{-1+12}{2}\\
p=5,5\\
q=f(5,5)\\
q=42,25\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ