Funkcja wielomianowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

\(y=W(x)\), \(W(x)\) ma dwa miejsca zerowe \( \frac{1}{2}\) oraz \(2\). Do wykresu tej funkcji należy punkt \(P(1\frac{1}{2},2)\) oraz stopień wielomianu to \(3\)
Napis wzór funkcji \(y=W(x)\) w postaci uporządkowanej

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(P(x)=4x^2-8x+3\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 01 mar 2021, 18:44
Pawm32 pisze: 01 mar 2021, 16:51 \(y=W(x)\), \(W(x)\) ma dwa miejsca zerowe \( \frac{1}{2}\) oraz \(2\). Do wykresu tej funkcji należy punkt \(P(1\frac{1}{2},2)\) oraz stopień wielomianu to \(3\)
Napis wzór funkcji \(y=W(x)\) w postaci uporządkowanej

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(P(x)=4x^2-8x+3\)
\(W(x)=a \left(x- \frac{1}{2} \right)^2 (x-2)\) lub \(W(x)=a \left(x- \frac{1}{2} \right) (x-2)^2\) - wtedy spełniony będzie warunek o stopniu i miejscach zerowych.
Żeby dobrać a i wybrać, która z tych postaci jest właściwa, trzeba wykorzystać punkt P.
\(W(x)=a \left(x- \frac{1}{2} \right) (x-2)^2 \So W(1,5)=a\cdot 1\cdot (-0,5)^2= \frac{1}{4}a=2 \iff a=8 \\
W(x)=8(x-0,5)(x-2)^2=8x^3-36x^2+48x-16\)


\(W(x)=a \left(x- \frac{1}{2} \right)^2 (x-2) \So W(1,5)=a\cdot 1^2 \cdot (-0,5)=2 \iff a=-4\\
W(x)=-4(x-0,5)^2(x-2)=-4x^3+12x^2-9x+2\)

Odpowiedź: Są dwa takie wielomiany: \(W_1(x)=8x^3-36x^2+48x-16\) oraz \(W_2(x)=-4x^3+12x^2-9x+2\)

.

Ilustracja:
rys.png

Dzielenie to już we własnym zakresie, co?
No nie do końca dziele ten W2 przez P i według odpowiedzi powinno być 1 ale dla mnie tam jest błąd
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Funkcja wielomianowa

Post autor: panb »

Nie rozumiem o co ci chodzi, ale to nieważne.
Już nie będę ci rozwiązywał - nie dziękujesz tylko marudzisz.
Powodzenia!
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 01 mar 2021, 22:45 Nie rozumiem o co ci chodzi, ale to nieważne.
Już nie będę ci rozwiązywał - nie dziękujesz tylko marudzisz.
Powodzenia!
no, czyli mam bezkrytycznie przyjmować odpowiedzi w odpowiedziach za pewnik? dzielę i wychodzi mi inaczej to znaczy, że marudzę?
Odnośnie dziękowania to pewnie znowu chodzi o tą łapkę, dałbym jakbym dostał odpowiedz na wszystko, wtedy dałbym od góry hurtem
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Funkcja wielomianowa

Post autor: Pawm32 »

Odnośnie tego dzielenia\(\)
\((-4x^3+12x^2-9x+2):(4x^2-8x+3)\) dla mnie =\((-x+1) +(2x-1)\)
ale w odpowiedziach jest R=1
czyli znowu marudzę i po prostu wpisuję ODP R=1 i jest dobrze.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja wielomianowa

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 01 mar 2021, 23:19 Odnośnie tego dzielenia\(\)
\((-4x^3+12x^2-9x+2):(4x^2-8x+3)\) dla mnie =\((-x+1) +(2x-1)\)
ale w odpowiedziach jest R=1
czyli znowu marudzę i po prostu wpisuję ODP R=1 i jest dobrze.
W odpowiedziach jest błąd, reszta do \(2x-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ