Sprawdź czy zachodzi równość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nyoom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2021, 20:05
Podziękowania: 1 raz

Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: nyoom »

Sprawdź czy zachodzi równość:
\((1 + \sin x) (\frac{1}{\cos^2x} - \tg x) = \cos x\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 21:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3458
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1895 razy

Re: Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: Jerry »

Nie, bo np. dla \(x=45^\circ\) mamy
\((1 + {\sqrt2\over2}) (\frac{1}{{1\over2}} - 1) \ne {\sqrt2\over2}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ