liczba punktów wspólnych prostej \(y=2x−4\) z wykresem funkcji \(f(x)=x^2−4x+5\) wynosi
A.3
B.14
C.−3
D.−2
Znalazłem takie rozwiązanie
\(2x−4=x^2−4x+5\)
i z tego \(x^2−2x+9=0\)
\(\Delta=−32\So\Delta <0\So\) nie ma punktów wspólnych
I mam tylko pytanie czy to zawsze się tak liczy oraz czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania
liczba punktów wspólnych?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 sty 2021, 15:29
- Płeć:
liczba punktów wspólnych?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, 16:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: liczba punktów wspólnych?
Masz deltę ujemną? To coś się nie zgadza w obliczeniach...
\(x^2-4x+5=2x-4\\x^2-6x+9=0\\\Delta=36-36=0\)
Jest jeden punkt wspólny dla wykresów tych dwóch funkcji.
\(x=\frac{6}{2}=3\\f(3)=3^2-12+5=2\\y=2\cdot 3-4=2\)
Jest jeden punkt wspólny paraboli \(f(x)=x^2-4x+5\) i prostej \(y=2x-4\)
Punkt ten ma współrzędne \((3;2)\)
\(x^2-4x+5=2x-4\\x^2-6x+9=0\\\Delta=36-36=0\)
Jest jeden punkt wspólny dla wykresów tych dwóch funkcji.
\(x=\frac{6}{2}=3\\f(3)=3^2-12+5=2\\y=2\cdot 3-4=2\)
Jest jeden punkt wspólny paraboli \(f(x)=x^2-4x+5\) i prostej \(y=2x-4\)
Punkt ten ma współrzędne \((3;2)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.