Funkcja wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Funkcja wymierna

Post autor: aramila »

Funkcja \(f(x)= \frac{-x+2}{x+b}\) przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy \(x\in(-\infty, 3)\cup (2,\infty)\)
a) oblicz \(b\)
b) narysuj wykres funkcji \(y= |f(x)|\)
:?: :?:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Funkcja wymierna

Post autor: eresh »

aramila pisze: 17 sty 2021, 12:20 Funkcja \(f(x)= \frac{-x+2}{x+b}\) przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy \(x\in(-\infty, 3)\cup (2,\infty)\)
a) oblicz \(b\)
b) narysuj wykres funkcji \(y= |f(x)|\)
:?: :?:
\(f(x)=\frac{-x+2}{x+b}\\
\frac{-x+2}{x+b}<0\\
(-x+2)(x+b)<0\\
x\in (-\infty, -b)\cup (2,\infty)\\
-b=-3\\
b=3\)


\(g(x)=|f(x)|\\
g(x)=|-\frac{x-2}{x+3}|=|-\frac{x+3-5}{x+3}|=|-1+\frac{5}{x+3}|\\
y_1=\frac{5}{x}\\
y_2=\frac{5}{x+3}-1\\
y_3=|y_1|\)
obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ