Różnowartościowosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Różnowartościowosc

Post autor: lolipop692 »

Uzasadnić ze podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych zbiorach
a) \(g(x) =x^4, [0, \infty)\)
b) \(h(x) = \sqrt{x}, [0, \infty) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Różnowartościowosc

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 12 sty 2021, 20:41 Uzasadnić ze podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych zbiorach
a) \(g(x) =x^4, [0, \infty)\)
\(x_1,x_2\geq 0\\
g(x_1)=g(x_2)\\
x_1^4=x_2^4\\
x_1^4-x_2^4=0\\
(x_1^2+x_2^2)(x_1+x_2)(x_1-x_2)=0\\\)

\((x_1^2+x_2^2)=0\) - sprzeczne
\(x_1+x_2=0\) - sprzeczne, bo \(x_1>0, x_2>0\)
\(x_1-x_2=0\\
x_1=x_2\)

funkcja jest różnowartościowa na podanym zbiorze
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Różnowartościowosc

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 12 sty 2021, 20:41 Uzasadnić ze podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych zbiorach

b) \(h(x) = \sqrt{x}, [0, \infty) \)
\(a,b\geq 0\\
h(a)=h(b)\\
\sqrt{a}=\sqrt{b}\\
(\sqrt{a})^2=(\sqrt{b})^2\\
a=b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ