Punkt Y

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Punkt Y

Post autor: Piks159 »

punkt \(Y\) jest obrazem punktu \(X=(4,7)\) w symetrii wzgledem osi Oy układu współrzędnych.
Długość odcinka \(XY\) jest równa
a) \(\sqrt{65}\) , B) \(8\) , c) \(14\), d) \(6\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Punkt Y

Post autor: korki_fizyka »

B )
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Punkt Y

Post autor: eresh »

Piks159 pisze: 28 gru 2020, 01:59 punkt \(Y\) jest obrazem punktu \(X=(4,7)\) w symetrii wzgledem osi Oy układu współrzędnych.
Długość odcinka \(XY\) jest równa
a) \(\sqrt{65}\) , B) \(8\) , c) \(14\), d) \(6\)
\(X(4,7)\\
Y(-4,7)\\
|XY|=\sqrt{(4+4)^2}=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ