Punkty wspólne funkcji wymiernych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GigaKox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2020, 17:22

Punkty wspólne funkcji wymiernych

Post autor: GigaKox »

Wyznacz wartość parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych.

\(f(x) =\frac{4}{x}\\
g(x) = mx\)


Przyrównałem obie funkcje, z czego wychodzi:

\(mx^2 - 4 = 0 \\
\Delta = 16m \)

aby nie było rozwiązań delta musi być mniejsza od zera:
\(16m<0\\
m<0\)


natomiast w odpowiedziach jest mniejsze/równe 0

rozumiem, że dla \(m=0\) funkcja przyjmie postać \(\frac{4}{x} = 0\), gdzie \(x\) nie może być równe zero, więc \(m=0\) spełni warunek zadania, ale jest to bardziej "zaobserwowane" niż obliczone

moje pytanie brzmi czy jest jakiś warunek, który pominąłem, że nie uwzględniłem tego rozwiązania? pytam bardziej w kontekście kolejnych tego typu zadań
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Punkty wspólne funkcji wymiernych

Post autor: eresh »

GigaKox pisze: 27 gru 2020, 17:31
aby nie było rozwiązań delta musi być mniejsza od zera:
równanie \(mx^2-4=0\) nie musi być kwadratowe, może być liniowe.
Liniowe jest dla \(m=0\). Wtedy \(-4=0\) - sprzeczność, czyli brak rozwiązań. Zatem także dla \(m=0\) wykresy funkcji nie będą się przecinać.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Punkty wspólne funkcji wymiernych

Post autor: Galen »

Warto spojrzeć na wykresy funkcji \(f(x)=\frac{4}{x}\) tu masz dwie gałęzie hiperboli.
Prosta \(y=0\) jest asymptotą poziomą,czyli \(g(x)=0\) dla wszystkich x.
Stąd \(mx=0\;\;dla\;\;m=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ