Koło diabelskiego młyna ma średnicę 18m. Wagonik, będąc w najniższym położeniu, znajduje się na wysokości 1m, a pełny obrót koła trwa 3 minuty. W chwili t0 startujemy, wznosząc się z punktu położonego 10m nad ziemią. Podaj wzór funkcji opisującej zależność wysokości h, na której się znajdujemy od czasu t.
Proszę o pomoc
Funkcje- podaj wzór
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcje- podaj wzór
\(H = 10 + 9\sin \frac{\pi t}{90}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Funkcje- podaj wzór
\(\omega= \frac{360^ \circ }{3 \cdot 60s}=2^ \circ /s \\
h(t)=10+9\sin( \frac{2t\cdot\pi}{180} ), t\ge0 \,\,\text{ czas w sekundach}\)
h(t)=10+9\sin( \frac{2t\cdot\pi}{180} ), t\ge0 \,\,\text{ czas w sekundach}\)
Odpowiedź: \[h(t)=10+9\sin \frac{t\pi}{90} , t\ge 0\]
A tutaj wykres: