\(f(x)=(1-|x+1|)^2\)
jak mam z funkcji \(y=x^2\) dojść do \( f(x)\), jakimi przekształceniami?>
przekształcenia funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: przekształcenia funkcji
Ponieważ
\(y=f(x)=(1-|x+1|)^2=(|x+1|-1)^2\)
to
\(y_1=f(x)=x^2\\
y_2=f(x)=(x-1)^2\\
y_3=f(x)=(|x|-1)^2\\
y_4=f(x)=(|x+1|-1)^2=f(x)\)
Pozdrawiam
PS. Polecam wykresy on-line
\(y=f(x)=(1-|x+1|)^2=(|x+1|-1)^2\)
to
\(y_1=f(x)=x^2\\
y_2=f(x)=(x-1)^2\\
y_3=f(x)=(|x|-1)^2\\
y_4=f(x)=(|x+1|-1)^2=f(x)\)
Pozdrawiam
PS. Polecam wykresy on-line