Jaka funkcja f

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mining4321
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 gru 2020, 16:28
Podziękowania: 2 razy

Jaka funkcja f

Post autor: mining4321 »

Jaka funkcja \(f\colon\rr\to\rr\) spełnia dla dowolnej liczby rzeczywistej x równość \(f(x) + 2f(1−x) =x^2\) ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2020, 19:49 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wstawienie tagów LaTeX-a.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Jaka funkcja f

Post autor: grdv10 »

Wstawiając w tym równaniu \(1-x\) w miejsce \(x\) mamy \(f(1-x)+2f(x)=(1-x)^2.\) Odejmujemy to dwukrotnie od wyjściowego równania dostając \(-3f(x)=x^2-2(1-x)^2,\) skąd \(f(x)=\dfrac{x^2-4x+2}{3}.\) Na koniec sprawdzamy, że zachodzi postulowane równanie, co już zostawiam Tobie do samodzielnego obliczenia.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Jaka funkcja f

Post autor: panb »

mining4321 pisze: 20 gru 2020, 17:04 Jaka funkcja \(f\colon\rr\to\rr\) spełnia dla dowolnej liczby rzeczywistej x równość \(f(x) + 2f(1−x) =x^2\) ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Zauważmy, że \(f(1-x)+2f(1-(1-x))=(1-x)^2 \So \begin{cases}2f(x)+f(1-x)=(1-x)^2\\ f(x) + 2f(1−x) =x^2 \end{cases} \So f(x)= \frac{x^2-4x+2}{3} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Jaka funkcja f

Post autor: grdv10 »

Rozwiązanie identyczne z moim. Zapomniał Pan o konieczności sprawdzenia, że ta funkcja istotnie spełnia to równanie funkcyjne. Posługujemy się tu metodą analizy starożytnych: przypuśćmy, że funkcja \(f\) spełnia to równanie. Tak więc musi być postaci \(f(x)=\frac{x^2-4x+2}{3}.\) No i brakuje nam sprawdzenia, że funkcja \(f\) spełnia postulowane równanie. Dopiero wtedy możemy powiedzieć o zakończeniu rozwiązania.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Jaka funkcja f

Post autor: panb »

Nie miałem świadomości, że Pan też rozwiązuje to zadanie - dla ścisłości.
Jedno z równań układu jest równaniem wyjściowym dlatego darowałem sobie sprawdzanie.
Czy "to równanie funkcyjne" to nie to samo, co "postulowane równanie" ?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Jaka funkcja f

Post autor: grdv10 »

Tak, miałem to samo na myśli. Owszem, często się zdarza napisać w tym samym temacie w małej odległości czasowej. Ale chciałem zwrócić uwagę na konieczność tego sprawdzenia. Choćby tak, jak ja to napisałem, bo fizycznie też nie sprawdziłem. :)

Proste było to równanie. Proponuję inną zabawę. Proszę wyznaczyć wszystkie funkcje różniczkowalne \(f\colon\rr\to\rr\) spełniające równanie funkcyjne\[f(y)-f(x)=f'\Bigl(\frac{x+y}{2}\Bigr)(y-x)\]dla wszystkich \(x,y\in\rr\) (czyli punkt pośredni opisany twierdzeniem Lagrange'a o wartości średniej jest zawsze środkiem przedziału). Zadanie nie jest trudne, a dobrze wprowadza w dziedzinę równań funkcyjnych. Miłej zabawy. :)
ODPOWIEDZ