Zastosowanie funkcji kwadratowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zastosowanie funkcji kwadratowej
jakie długości powinien mieć prostokąt, którego jeden bok jest o 3 krótszy od drugiego, aby jego pole było jak najmniejsze?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zastosowanie funkcji kwadratowej
Odcinek, czyli zdegenerowany prostokąt - wysokości \(0\), długości \(3\) spełnia warunki Twojego zadania i ma najmniejsze, równe \(0\), pole
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Zastosowanie funkcji kwadratowej
Wniosek z mojego postu: zadanie w tej treści jest nie do końca sensowne...
Ale, skoro chcesz:
Niech
\(x>0\) będzie długością krótszego boku prostokąta. Wtedy dłuższy bok ma długość \(x+3\) i pole prostokąta określa funkcja:
\(y=f(x)=x\cdot (x+3)=x^2+3x\) określona dla \(x\in(0;+\infty)\)
która nie ma w tej dziedzinie wartości najmniejszej (domaluj wykres jako uzasadnienie)
Pozdrawiam
Ale, skoro chcesz:
Niech
\(x>0\) będzie długością krótszego boku prostokąta. Wtedy dłuższy bok ma długość \(x+3\) i pole prostokąta określa funkcja:
\(y=f(x)=x\cdot (x+3)=x^2+3x\) określona dla \(x\in(0;+\infty)\)
która nie ma w tej dziedzinie wartości najmniejszej (domaluj wykres jako uzasadnienie)
Pozdrawiam