Obwód trójkąta równoramiennego jest równy \(L\). Jakie długości powinny mieć boki tego trójkąta,
aby objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wzdłuż podstawy była największa?
Optymalizacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Optymalizacja
x - długość podstawy
y - długość ramienia
h - wysokość trójkąta
\(x+2y=L\\
y=\frac{L-x}{2}\)
\(x\in (0,\frac{L}{2})\)
\(h^2=y^2-0,25x^2\\
h^2=\frac{L^2-2xL}{4}\)
W wyniku obrotu powstanie bryła złożona z dwóch przystających stożków złączonych podstawami. Promień stożka to wysokość trójkąta, wysokość stożka to połowa podstawy trójkąta
\(V=2\cdot\frac{1}{3}\pi\cdot h^2\cdot \frac{1}{2}x\\
V=\frac{1}{12}\pi\cdot (L^2x-2x^2L)\\
V_{max}=V(\frac{-L^2}{2\cdot (-2L)}=V(\frac{L}{4})\\
x=\frac{L}{4}\\
y=\frac{3L}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Optymalizacja
Co tydzień to samo: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=92191
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Optymalizacja
Niech \(x>0\) będzie długością połowy podstawy, wtedy ramię ma długość \({1\over2}L-x>x\) i wysokość \(\sqrt{\left({1\over2}L-x\right)^2-x^2}\). Bryła - dwa stożki o wspólnej podstawie - ma objętość \(V(x)=2\cdot{1\over3}\pi \cdot\sqrt{\left({1\over2}L-x\right)^2-x^2}^2\cdot x\).
Wystarczy znaleźć ekstrema funkcji
\(y=f(x)=\left[\left({1\over2}L-x\right)^2-x^2\right]\cdot x\) określonej dla \(0<x<{1\over4}L\)
Pozdrawiam
Wystarczy znaleźć ekstrema funkcji
\(y=f(x)=\left[\left({1\over2}L-x\right)^2-x^2\right]\cdot x\) określonej dla \(0<x<{1\over4}L\)
Pozdrawiam