Parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adam1122
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2020, 16:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Parametr

Post autor: adam1122 »

Dla jakich wartości parametru \(m \) funkcje \(f(x)= \frac{4-m}{x}\) oraz \(g(x) = x^2+5x+m\) , dla x \( \neq 0 \) , mają dokładnie trzy punkty wspólne ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Parametr

Post autor: panb »

adam1122 pisze: 13 gru 2020, 16:44 Dla jakich wartości parametru \(m \) funkcje \(f(x)= \frac{4-m}{x}\) oraz \(g(x) = x^2+5x+m\) , dla x \( \neq 0 \) , mają dokładnie trzy punkty wspólne ?
Trzeba zbadać dla jakich m równanie \(\frac{4-m}{x}=x^2+5x+m \) ma 3 różne rozwiązania.
Wskazówka: jednym z rozwiązań (niezależnym od m) jest \(x=-1\).
ODPOWIEDZ