Zadanie maturalne z parametre
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie maturalne z parametre
Witam dlaczego w tym zadaniu \(\Delta<\)0 a rozwiązanie jest dla \(\Delta>0\) i dlaczego z Viety wychodzi \(m-4\) skoro wzór jest \({-b\over a}\) a \(b=(m-4)\)
https://zadania.info/d589/1374422
Bardzo proszę o pomoc !!
https://zadania.info/d589/1374422
Bardzo proszę o pomoc !!
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 21:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie maturalne z parametre
gdzie ta delta jest ujemna?w1267 pisze: ↑12 gru 2020, 19:34 Witam dlaczego w tym zadaniu delta<0 a rozwiązanie jest dla delta>0 i dlaczego z viety wychodzi m-4 skoro wzór jest -b/a a b=(m-4)
https://zadania.info/d589/1374422
Bardzo proszę o pomoc !!
\(b=-(m-4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Zadanie maturalne z parametre
1.Czemu do liczenia delty wyżej wzięto \(b=m-4\) ? może tutaj będzie łatwiej zrozumieć o co mi chodzi https://drive.google.com/file/d/1y2pII5 ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 21:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie maturalne z parametre
nie wziętow1267 pisze: ↑12 gru 2020, 19:45 1.Czemu do liczenia delty wyżej wzięto b=m-4 ? może tutaj będzie łatwiej zrozumieć o co mi chodzi https://drive.google.com/file/d/1y2pII5 ... sp=sharing
\( b=-(m-4)\\
b^2=(-(m-4))^2=(m-4)^2\\
-b=-(-(m-4))=m-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie maturalne z parametre
a o co chodzi z deltą?
równanie ma mieć dwa różne rozwiązania, więc \(\Delta>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Zadanie maturalne z parametre
tak ale \(3m^2+8m+16<0\) a przedział jest dla liczb większych o to mi chodzi może głupie pytanie ale nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 21:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie maturalne z parametre
\(\Delta>0\\
(m-4)^2-4\cdot 1\cdot (m^2-4m)>0\\
m^2-8m+16-4m^2+16m>0\\
-3m^2+8m+16>0\)
nierówność została pomnożona obustronnie przez \(-1\) i otrzymano
\(3m^2-8m-16<0\)
(m-4)^2-4\cdot 1\cdot (m^2-4m)>0\\
m^2-8m+16-4m^2+16m>0\\
-3m^2+8m+16>0\)
nierówność została pomnożona obustronnie przez \(-1\) i otrzymano
\(3m^2-8m-16<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Zadanie maturalne z parametre
aha czyli nawet jeśli została pomnożona przez \(-1\) to wyliczamy wartości dla \(\Delta>0\) ?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, 21:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Zadanie maturalne z parametre
przecież zmieniłam znak nierówności
polecam poćwiczyć rozwiazywanie nierówności kwadratowych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę