funkcja wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jamuna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2020, 18:35
Płeć:

funkcja wykładnicza

Post autor: Jamuna »

1. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?

a)f(x)=23x−7

b)0,25∗42x−3

c)f(x)=(1−2x)(1+2x+2)

bardzo proszę o pomoc :wink:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: eresh »

Jamuna pisze: 12 gru 2020, 18:47 1. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?

a)f(x)=23x−7
\(23x-7>1\\
23x>8\\
x>\frac{8}{23}\)

tylko co to ma wspólnego z funkcją wykładniczą?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: korki_fizyka »

sam nie wie o co kaman :d
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: Jerry »

jeśli Jamuna pisze: 12 gru 2020, 18:47 1. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?
a) \(f(x)=\color{red}{2^{3x}}−7\)
to, dla \(x\in\rr\), mamy
\(f(x)>1\iff2^{3x}−7>1\iff 2^{3x}>2^3\iff 3x>3\iff x>1\)
Zgadłem :?:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: Jerry »

jeżeli Jamuna pisze: 12 gru 2020, 18:47 1. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?
b) \(\color{red}{y=}0,25\cdot\color{red}{4^{2x}}−3\)
to, dla \(x\in\rr\), mamy
\(y>1\iff{1\over4}\cdot4^{2x}-3>1\iff 4^{2x}>4^2\iff 2x>2\iff x>1\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: Jerry »

jeśli Jamuna pisze: 12 gru 2020, 18:47 1. Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?
c) \(f(x)=(1−\color{red}{2^x})(1+\color{red}{2^{x+2}})\)
to, dla \(x\in\rr\), mamy
\(f(x)>1\iff(1−2^x)(1+4\cdot2^{x})>1\)
Niech
\(2^x=t\wedge t>0\)
wtedy
\((1-t)(1+4t)>1\iff4t(t-{3\over4})<0\Rightarrow t<{3\over4}\)
zatem
\(2^x<{3\over4}\iff x<\log_2{3\over4}\)

Pozdrawiam
PS. Oczekujesz od nas pomocy - ułatw nam ją, pisz CZYTELNE posty :!:
ODPOWIEDZ