gdy mam \(\Delta >0\), wszystko mi pasuje.
Ale gdy \(\Delta =0\) czyli \(x_1=x_2=x_0= \frac{-b}{2a} \)
mam problem
\(x_0+x_0=2x_0= \frac{-b}{a} \), i tu jest ok
ale dla iloczynu \(x_0 \cdot x_0=\frac{-b}{2a} \cdot \frac{-b}{2a}\)\(= \frac{b^2}{4a^2}\), a powinno wyjść \(\frac{c}{a}\)
wzory Viete'a
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wzory Viete'a
Wszystko się zgadza.Pawm32 pisze: ↑07 gru 2020, 11:08 gdy mam \(\Delta >0\), wszystko mi pasuje.
Ale gdy \(\Delta =0\) czyli \(x_1=x_2=x_0= \frac{-b}{2a} \)
mam problem
\(x_0+x_0=2x_0= \frac{-b}{a} \), i tu jest ok
ale dla iloczynu \(x_0 \cdot x_0=\frac{-b}{2a} \cdot \frac{-b}{2a}\)\(= \frac{b^2}{4a^2}\), a powinno wyjść \(\frac{c}{a}\)
\(\Delta=b^2-4ac=0 \So b^2=4ac\\
x_0 \cdot x_0=\frac{-b}{2a} \cdot \frac{-b}{2a}\So \frac{b^2}{4a^2}= \frac{4ac}{4a^2}= \frac{c}{a}
\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wzory Viete'a
\(\Delta =0\)
\(x_0 \cdot x_0=\frac{-b}{2a} \cdot \frac{-b}{2a}= \frac{b^2}{4a^2}=\frac{b^2-0}{4a^2}=\frac{b^2-\Delta}{4a^2}=\frac{4ac}{4a^2}=\frac{c}{a}\)
\(x_0 \cdot x_0=\frac{-b}{2a} \cdot \frac{-b}{2a}= \frac{b^2}{4a^2}=\frac{b^2-0}{4a^2}=\frac{b^2-\Delta}{4a^2}=\frac{4ac}{4a^2}=\frac{c}{a}\)