\( \lim_{x\to 0 } \frac{\tg(x^3+2x^2)}{\sin(5x^3)}\)
Coś podobnego mam mieć jutro na kolosie. Help
granica do zera
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: granica do zera
Z reguły de l'Hopitala:
\(...=^H \lim_{x\to 0^+ } \frac{\frac{3x^2+4x}{\cos^2 (x^3+2x^2)}}{\cos(5x^3) \cdot 15x^2}=\lim_{x\to 0^+ } \frac{3x+4}{\cos^2 (x^3+2x^2)\cos(5x^3) \cdot 15x}= \frac{4}{1^21(+0)} = \infty \)
\(...=^H \lim_{x\to 0^- } \frac{\frac{3x^2+4x}{\cos^2 (x^3+2x^2)}}{\cos(5x^3) \cdot 15x^2}=\lim_{x\to 0^- } \frac{3x+4}{\cos^2 (x^3+2x^2)\cos(5x^3) \cdot 15x}= \frac{4}{1^21(-0)} =- \infty \)
\(...=^H \lim_{x\to 0^+ } \frac{\frac{3x^2+4x}{\cos^2 (x^3+2x^2)}}{\cos(5x^3) \cdot 15x^2}=\lim_{x\to 0^+ } \frac{3x+4}{\cos^2 (x^3+2x^2)\cos(5x^3) \cdot 15x}= \frac{4}{1^21(+0)} = \infty \)
\(...=^H \lim_{x\to 0^- } \frac{\frac{3x^2+4x}{\cos^2 (x^3+2x^2)}}{\cos(5x^3) \cdot 15x^2}=\lim_{x\to 0^- } \frac{3x+4}{\cos^2 (x^3+2x^2)\cos(5x^3) \cdot 15x}= \frac{4}{1^21(-0)} =- \infty \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: granica do zera
Albo:
\( \Lim_{x\to 0 } \frac{\tg(x^3+2x^2)}{\sin(5x^3)}= \Lim_{x\to 0 } \left[{\tg(x^3+2x^2)\over x^3+2x^2}\cdot{5x^3\over\sin(5x^3)}\cdot{x^3+2x^2\over 5x^3}\right]=1\cdot1\cdot\Lim_{x\to0}{x+2\over5x} \)
i można pisać tylko o granicach stronnych:
\(\Lim_{x\to0^-}{x+2\over5x}=\left[{2\over 0^-}\right]=-\infty\)
\(\Lim_{x\to0^+}{x+2\over5x}=\left[{2\over 0^+}\right]=+\infty\)
Pozdrawiam
\( \Lim_{x\to 0 } \frac{\tg(x^3+2x^2)}{\sin(5x^3)}= \Lim_{x\to 0 } \left[{\tg(x^3+2x^2)\over x^3+2x^2}\cdot{5x^3\over\sin(5x^3)}\cdot{x^3+2x^2\over 5x^3}\right]=1\cdot1\cdot\Lim_{x\to0}{x+2\over5x} \)
i można pisać tylko o granicach stronnych:
\(\Lim_{x\to0^-}{x+2\over5x}=\left[{2\over 0^-}\right]=-\infty\)
\(\Lim_{x\to0^+}{x+2\over5x}=\left[{2\over 0^+}\right]=+\infty\)
Pozdrawiam