funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

funkcja kwadratowa

Post autor: mefikx »

Uzasadnij, że funkcja kwadratowa \(f(x) = -4x^2 +8x -5 \) nie przyjmuje wartości dodatnich
(czy mozna to uzasadnic tym, ze \(\Delta \) jest ujemna, czyli nie ma miejsc zerowych i ze jest skierowana w dol i punkt przeciecia z osia OY wynosi -5?)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: kerajs »

mefikx pisze: 02 gru 2020, 23:59 (czy mozna to uzasadnic tym, ze \(\Delta \) jest ujemna, czyli nie ma miejsc zerowych i ze jest skierowana w dol
Tak.
mefikx pisze: 02 gru 2020, 23:59 i punkt przeciecia z osia OY wynosi -5?)
To jest zbędne .
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: Jerry »

Albo:
\(f(x) = -4x^2 +8x -5 =-4(x^2-2x+1)-1=-4(x-1)^2-1\le0-1=-1<0\) dla wszystkich \(x\in\rr\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ