funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

funkcja kwadratowa

Post autor: mefikx »

Dla jakiej wartości \(m\) funkcja \(y = 3x^2 + m - 1\) ma dwa miejsca zerowe?
zrobilem to, że \(\Delta > 0\), czyli \(m^2+12>0\) i wyszlo mi \(m\in R\), ale czy to jest dobrze (?)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: grdv10 »

Źle. Zobacz, że nie ma tu wyrażenia zawierającego \(x\). Właściwa odpowiedź to \(m<1\). Dlaczego?

Podaj równanie, dla którego odpowiedź będzie zgodna z Twoimi rachunkami.
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: mefikx »

w jaki sposób dojsc do odpowiedzi m<1?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: eresh »

\(\Delta = 0-4\cdot 3\cdot (m-1)\\
-12(m-1)>0\\
m-1<0\\
m<1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: grdv10 »

mefikx pisze: 03 gru 2020, 09:27 w jaki sposób dojsc do odpowiedzi m<1?
Zamiast delty, jak powyżej, warto posłużyć się czymś prostszym. Rozważmy równanie \(3x^2+m-1=0\) i zapiszmy \(3x^2=1-m\). Oczywistym jest, że jeśli \(1-m>0\), czyli \(m<1\), to równanie ma dwa rozwiązania.

Ponadto, jeśli \(m=1\), to mamy równanie \(3x^2=0\), więc \(x=0\) jest jedynym rozwiązaniem, zaś dla \(m>1\) mamy rónanie sprzeczne, bo po prawej stronie jest liczba ujemna.

Używanie delty do podstawowych równań kwadratowych uważam za nadużycie i przewagę formy nad treścią.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: panb »

Jeżeli autor miał problem z takim zadaniem, to użycie słowa "Rozważmy" wywoła popłoch i zgrzytanie zębów. :D
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: grdv10 »

panb pisze: 04 gru 2020, 00:58 Jeżeli autor miał problem z takim zadaniem, to użycie słowa "Rozważmy" wywoła popłoch i zgrzytanie zębów. :D
Co nie przeszkadza w popularyzacji dobrego języka. :)
ODPOWIEDZ