funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

funkcja kwadratowa

Post autor: mefikx »

Wykresem funkcji kwadratowej \(f\) jest parabola przechodząca przez punkt \(M(3,-2)\), której osią symetrii jest prosta \(x= -1\). Do wykresu funkcji \(f\) należy również punkt:

A. \((-5,-2)\)
B. \((-2,-2)\)
C. \((3,-3)\)
D. \((-3,-2)\)

wiem, że z zadania mam \(x=3, y=-2, p=-1\), ale nie mam pomysłu co dalej z tym zrobić
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: panb »

mefikx pisze: 02 gru 2020, 21:45 Wykresem funkcji kwadratowej \(f\) jest parabola przechodząca przez punkt \(M(3,-2)\), której osią symetrii jest prosta \(x= -1\). Do wykresu funkcji \(f\) należy również punkt:

A. \((-5,-2)\)
B. \((-2,-2)\)
C. \((3,-3)\)
D. \((-3,-2)\)

wiem, że z zadania mam \(x=3, y=-2, p=-1\), ale nie mam pomysłu co dalej z tym zrobić
Narysuj sobie układ współrzędnych, prostą \(x=-1\) i zaznacz punkt (3,-2), a następnie odbij go symetrycznie względem tej prostej. Otrzymasz jeden z punktów w odpowiedziach.
ODPOWIEDZ