Jedynym miejscem zerowym funkcji kwadratowej \(F(x)=ax^2+bx+c\) jest liczba 2, a do wykresu tej funkcji należy punkt \(P(-1,18)\). ZATEM współczynnik a we wzorze funkcji f jest równy
\(W(-2,0)\)
\(f(x)=a(x-p)^2+q\)
\(f(x)=a(x-(-2))^2+0\)
\(f(x)=a(-1+2)^2+0=18\)
\(1a=18\)
\(a=18\)
Tylko tak nie, może wyjść, co tu jest źle?
funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: funkcja kwadratowa
Właśnie tak, robiłem te zadania i patrzyłem na rozwiązanie, jak widać wątpliwej jakości zobaczyłem minus a 2 mi się zgadzało i tak zapisałem.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: funkcja kwadratowa
\(F(2)=0\\F(-1)=18\)
Wierzchołek paraboli W=(2;0)
\(y=a(x-p)^2+q\;\;\;\;\;\;\;\;p=2\;\;\;i\;\;\;\;q=0\\a(x-2)^2+0=F(x)\\F(-1)=18\\a(-1-2)^2=18\\9a=18\\a=2\)
Wzór funkcji
\(F(x)=2(x-2)^2=2x^2-8x+8\)
Wierzchołek paraboli W=(2;0)
\(y=a(x-p)^2+q\;\;\;\;\;\;\;\;p=2\;\;\;i\;\;\;\;q=0\\a(x-2)^2+0=F(x)\\F(-1)=18\\a(-1-2)^2=18\\9a=18\\a=2\)
Wzór funkcji
\(F(x)=2(x-2)^2=2x^2-8x+8\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.