równanie kwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie kwadratowe

Post autor: Pawm32 »

\(x^2+ \sqrt{x^2+20}=22 \)
\(t= \sqrt{x^2+20}\), dla mnie zakres t to będzie zbiór wartości funkcji o wzorze takim jak t, ale na lekcji było, że po prostu t większe równe 0. To jak powinno być/?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: równanie kwadratowe

Post autor: Jerry »

\(t\ge\sqrt{20}\), ale wnioskiem z tego jest \(t\ge 0\) i to "formalnie", jak twierdzi n-l, wystarcza

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ