Granica funkcji.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Granica funkcji.

Post autor: Januszgolenia »

Oblicz granicę funkcji \( \Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2+3x}-x).\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 22 lis 2020, 18:32 Oblicz granicę funkcji \( \Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2+3x}-x).\)
\( \Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2+3x}-x)=\Lim_{x\to -\infty}(-x(\sqrt{1+\frac{3}{x}}+1))=\infty\cdot 2=\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Granica funkcji.

Post autor: Jerry »

Albo bezpośrednio:
\( \Lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2+3x}-x)=[+\infty-(-\infty)]=+\infty\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ