równanie kwadratowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie kwadratowe

Post autor: Pawm32 »

\((x^2+2x)^2 + 9 = 6x^2+12x\)
\((x^2+2x)^2 + 9 = 6(x^2+2x)\)
\(t=x^2+2x\) i jaki będzie zakres t i jak mam go policzyć?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie kwadratowe

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 20 lis 2020, 11:25 \((x^2+2x)^2 + 9 = 6x^2+12x\)
\((x^2+2x)^2 + 9 = 6(x^2+2x)\)
\(t=x^2+2x\) i jaki będzie zakres t i jak mam go policzyć?
\(t\geq -1\), bo zbiorem wartości funkcji \(y=x^2+2x\) jest \([-1,\infty)\)
a bez t:
\((x^2+2x)^2-6(x^2+2x)+9=0\\
((x^2+2x)-3)^2=0\\
x^2+2x-3=0\\
x^2-x+3x-3=0\\
x(x-1)+3(x-1)=0\\
(x+3)(x-1)=0\\
x=-3\\
x=1
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ