czy funkcja \( \frac{2x+7}{2x-8} \) jest monotoniczna?
W jaki sposób to najłatwiej i najszybciej pokazać?
monotoniczność dowód
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: monotoniczność dowód
\(f(x)=\frac{2x+7}{2x-8}\\Amtematiksonn pisze: ↑19 lis 2020, 12:10 czy funkcja \( \frac{2x+7}{2x-8} \) jest monotoniczna?
W jaki sposób to najłatwiej i najszybciej pokazać?
f(x)=\frac{2x-8+15}{2x-8}\\
f(x)=\frac{\frac{15}{2}}{x-4}+1\)
jest malejąca w przedziałach \((-\infty, 4)\) oraz \((4,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: monotoniczność dowód
a jeśli ma być dowód:
I.
\(x_1<4\\
x_2<4\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\frac{7,5}{x_1-4}+1-\frac{7,5}{x_2-4)}-1=\frac{7,5((x_2-4)-(x_1-4))}{(x_1-4)(x_2-4)}=\frac{7,5(x_2-x_1)}{(x_1-4)(x_2-4)}>0\)
f maleje w przedziale \((-\infty, 4)\)
II.
podobnie wykazujemy, że w \((4,\infty)\) f jest malejąca
III.
f nie jest malejąca w przedziale \((-\infty, 4)\cup (4,\infty)\)
\(x_1=-4\\
x_2=5\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\frac{7,5}{-8}-\frac{7,5}{1}<0\)
I.
\(x_1<4\\
x_2<4\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\frac{7,5}{x_1-4}+1-\frac{7,5}{x_2-4)}-1=\frac{7,5((x_2-4)-(x_1-4))}{(x_1-4)(x_2-4)}=\frac{7,5(x_2-x_1)}{(x_1-4)(x_2-4)}>0\)
f maleje w przedziale \((-\infty, 4)\)
II.
podobnie wykazujemy, że w \((4,\infty)\) f jest malejąca
III.
f nie jest malejąca w przedziale \((-\infty, 4)\cup (4,\infty)\)
\(x_1=-4\\
x_2=5\\
x_1<x_2\\
f(x_1)-f(x_2)=\frac{7,5}{-8}-\frac{7,5}{1}<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę