Zadanie rozwiąż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Zadanie rozwiąż

Post autor: krniasty »

Nie wiem czy popełniał błąd, lecz wyszło mi \( n^4 + n^2 \)
\(
\left(\sqrt{n^4-n^2}-\sqrt{n^4+n+1}\right)\cdot \left(\sqrt{n^4-n^2}+\sqrt{n^4+n+1}\right)
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie rozwiąż

Post autor: eresh »

krniasty pisze: 19 lis 2020, 11:52 Nie wiem czy popełniał błąd, lecz wyszło mi \( n^4 + n^2 \)
\(
\left(\sqrt{n^4-n^2}-\sqrt{n^4+n+1}\right)\cdot \left(\sqrt{n^4-n^2}+\sqrt{n^4+n+1}\right)
\)
\(n^4-n^2\geq 0, \;\;n^4+n+1\geq 0\\\)
\(\left(\sqrt{n^4-n^2}-\sqrt{n^4+n+1}\right)\cdot \left(\sqrt{n^4-n^2}+\sqrt{n^4+n+1}\right)=\\
=(\sqrt{n^4-n^2})^2-(\sqrt{n^4+n+1})^2=n^4-n^2-n^4-n-1=-n^2-n-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ