Oceń parzystość nieparzystość funkci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kixss
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 08 lut 2020, 09:33
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Oceń parzystość nieparzystość funkci

Post autor: Kixss »

sprawdź parzystość, nieparzystość tej funkcji
\(f(x)=\frac{x}{3^x-1}+\frac{x}{2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oceń parzystość nieparzystość funkci

Post autor: eresh »

Kixss pisze: 09 paź 2020, 22:19 sprawdź parzystość, nieparzystość tej funkcji
\(f(x)=\frac{x}{3^x-1}+\frac{x}{2}\)
\(f(x)=\frac{x}{3^x-1}+\frac{x}{2}\\
f(x)=\frac{2x+x(3^x-1)}{2(3^x-1)}\\
f(x)=\frac{x(2+3^x-1)}{2(3^x-1)}\\
f(x)=\frac{x(1+3^x)}{2(3^x-1)}\\
D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
f(-x)=\frac{-x(1+3^{-x})}{2(3^{-x}-1)}\\=\frac{-x\cdot\frac{3^x+1}{3^x}}{2\cdot\frac{1-3^x}{3^x}}=\frac{-x(3^x+1)}{2(1-3^x)}=\frac{x(3^x+1)}{2(3^x-1)}=f(x)\)

funkcja jest parzysta
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ