zadanie optymalizacyjne z trapezem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ketnasar77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

zadanie optymalizacyjne z trapezem

Post autor: ketnasar77 »

Okno ma mieć kształt trapezu, którego górna podstawa oraz oba ramiona mają długość a. Spośród nich
szukamy trapezu o największym polu. Podaj stosunek dolnej do górnej podstawy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie optymalizacyjne z trapezem

Post autor: eresh »

ketnasar77 pisze: 16 cze 2020, 09:33 Okno ma mieć kształt trapezu, którego górna podstawa oraz oba ramiona mają długość a. Spośród nich
szukamy trapezu o największym polu. Podaj stosunek dolnej do górnej podstawy
screenshot.png
\(h=\sqrt{a^2-x^2}\\
x\in (0,a)\\
P=\frac{1}{2}(x+x+a+a)h\\
P=\frac{1}{2}(2x+2a)h\\
P(x)=(x+a)\sqrt{a^2-x^2}\\
P(x)=\sqrt{(x+a)^2(a^2-x^2)}\\
f(x)=(x^2+2ax+a^2)(a^2-x^2)\\
f'(x)=(2x+2a)(a^2-x^2)+(x^2+2ax+a^2)(-2x)\\
f'(x)=2xa^2-2x^3+2a^3-2ax^2-2x^3-4ax^2-2a^2x\\
f'(x)=-4x^3-6ax^2+2a^3\\
f'(x)=(x+a)(-4x^2-2ax+2a^2)\\
f'(x)=-4(x+a)(x-0,5a)(x+a)\\
f'(x)=-4(x+a)^2(x-0,5a)\\
f'(x)>0\iff x\in (0,\frac{1}{2}a)\\
f'(x)<0\iff x\in (\frac{1}{2}a,a)\\
f_{\max}=f(\frac{1}{2}a)\\
P_{\max}=P(\frac{1}{2}a)\\
|AB|=a+2x=2a\\
\frac{|AB|}{|DC|}=\frac{2a}{a}=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ