funkcja, logarytmy i parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

funkcja, logarytmy i parametr

Post autor: rubbishbin_ »

Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
\(f(x) = {\log}^{2}_{3}x - ({a}^{2}-a) {\log}_{3}x +1-a \) jest równy 9?

Więc tak, zdecydowanie pogubiłam się w tym zadaniu, widziałam niektóre rozwiązania, ale nie do końca to wszystko rozumiem, więc w miarę możliwości prosiłabym o rozwiązanie z wytłumaczeniem krok po kroku. Moim pierwszym odruchem było podstawienie \({ \log }_{3}x = t\), delta większa od zera itd. Problem zaczyna się przy iloczynie. Mam jeszcze pytanie, czy musimy jakoś uwzględnić, że x>0?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja, logarytmy i parametr

Post autor: eresh »

rubbishbin_ pisze: 30 maja 2020, 15:16 Dla jakich wartości parametru a iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f określonej wzorem
\(f(x) = {\log}^{2}_{3}x - ({a}^{2}-a) {\log}_{3}x +1-a \) jest równy 9?

Więc tak, zdecydowanie pogubiłam się w tym zadaniu, widziałam niektóre rozwiązania, ale nie do końca to wszystko rozumiem, więc w miarę możliwości prosiłabym o rozwiązanie z wytłumaczeniem krok po kroku. Moim pierwszym odruchem było podstawienie \({ \log }_{3}x = t\), delta większa od zera itd. Problem zaczyna się przy iloczynie. Mam jeszcze pytanie, czy musimy jakoś uwzględnić, że x>0?

\(x_1x_2=9\\
\log_3(x_1x_2)=\log_39\\
\log_3x_1+\log_3x_2=2\)



\(\log_3x=t, x>0\\
t^2-(a^2-a)t+1-a=0\\
t_1+t_2=2\)


\(\frac{a^2-a}{1}=2\\
a^2-a-2=0\\
a=2\;\;\vee\;\;a=-1\)


\(\Delta>0\\
(a^2-a)^2-4(1-a)>0\)

wystarczy sprawdzić, które \(a\) spełnia nierówność

\(a=2:\\
(4-2)^2-4(1-2)>0\\
8>0\)

prawda

\(a=-1\\
(1-1)^2-4(1+1)>0\\
-8>0\)

sprzeczność

Odpowiedź: \(a=2\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ