Przekształcanie wykresów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leksmar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2020, 12:07
Podziękowania: 5 razy

Przekształcanie wykresów

Post autor: leksmar »

Wykres funkcji \(h(x) = \frac{1}{4x-8}+3\) powstał w wyniku przekształcenia wykresu funkcji \(f(x) = \frac{1}{x}\) , gdzie x ≠ 0, najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali k ≠ 0, a następnie przesunięcie równoległe wykresu otrzymanej funkcji o pewien wektor \( \vec{u}\) .
a) Podaj współrzędne wektora \(\vec{u}\) i skalę k.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przekształcanie wykresów

Post autor: radagast »

leksmar pisze: 29 maja 2020, 12:23 Wykres funkcji \(h(x) = \frac{1}{4x-8}+3\) powstał w wyniku przekształcenia wykresu funkcji \(f(x) = \frac{1}{x}\) , gdzie x ≠ 0, najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali k ≠ 0, a następnie przesunięcie równoległe wykresu otrzymanej funkcji o pewien wektor \( \vec{u}\) .
a) Podaj współrzędne wektora \(\vec{u}\) i skalę k.
\(h(x) = \frac{1}{4(x-2)}+3 \)

\(k= 4 , \vec{u}=[2,3]\)
ODPOWIEDZ