funkcja liniowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
funkcja liniowa
Punkt \(B = (1,2)\) należy do wykresu funkcji liniowej \(f\), a \(x_\circ\) jest jej miejscem zerowym. Wyznacz wzór tej funkcji, jeśli wiadomo, że \(|f(0)|= |x_\circ |\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: funkcja liniowa
\(f(x)=ax+b\\
2=a+b\\
2-a=b\\
f(x)=ax+2-a\\
ax_0=a-2\\
x_0=\frac{a-2}{a}\)
\(|f(0)|=|x_0|\\
|2-a|=|\frac{a-2}{a}|\\
2-a=\frac{a-2}{a}\;\;\; \vee \;\;\;2-a=\frac{2-a}{a}\\
2a-a^2=a-2\;\;\;\vee\;\;\;2a-a^2=2-a\\
-a^2+a+2=0\;\;\vee\;\;-a^2+3a-2=0\;\;\\
a=2\;\;\vee\;\;a=-1\;\;\vee\;\;a=1\\
f(x)=2x\;\;\vee\;\;f(x)=x+1\;\vee\;\;\;f(x)=-x+3\)
2=a+b\\
2-a=b\\
f(x)=ax+2-a\\
ax_0=a-2\\
x_0=\frac{a-2}{a}\)
\(|f(0)|=|x_0|\\
|2-a|=|\frac{a-2}{a}|\\
2-a=\frac{a-2}{a}\;\;\; \vee \;\;\;2-a=\frac{2-a}{a}\\
2a-a^2=a-2\;\;\;\vee\;\;\;2a-a^2=2-a\\
-a^2+a+2=0\;\;\vee\;\;-a^2+3a-2=0\;\;\\
a=2\;\;\vee\;\;a=-1\;\;\vee\;\;a=1\\
f(x)=2x\;\;\vee\;\;f(x)=x+1\;\vee\;\;\;f(x)=-x+3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: