Punkt \(A =(6,-4)\) jest środkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej określonej wzorem
\(f(x)= \frac{ax+3}{x+d}\) gdy \(x\neq -d\) . Oblicz iloraz \(\frac{d}{a}\)
To zadanie maturalne jest za dwa punkty, więc powinno być proste. Znam odpowiedź, ale nie rozumiem rozwiązania. Z góry dzięki za pomoc
Funkcja homograficzna objaśnienie zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja homograficzna objaśnienie zadania
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, 14:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: BRAWO, udało się! Pozdrawiam
Powód: BRAWO, udało się! Pozdrawiam
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Funkcja homograficzna objaśnienie zadania
jeżeli \((6,-4)\) jest środkiem symetrii hiperboli, to hiperbola ma asymptoty: \(x=6, y=-4\)
Asymptota \(x=6\) oznacza, że \(D=\mathbb{R}\setminus\{6\}\), czyli dla \(x=6\) mianownik się zeruje
\(x+d=0\mbox{ dla }x=6\\
6+d=0\\
d=-6\)
Asymptota \(y=-4\) oznacza, że \(\Lim_{x\to \infty}f(x)=-4\)
\(\Lim_{x\to\infty}\frac{ax+3}{x-6}=-4\\
\Lim_{x\to \infty}\frac{a+\frac{3}{x}}{1-\frac{6}{x}}=-4\\
\frac{a+0}{1-0}=-4\\
a=-4\)
Asymptota \(x=6\) oznacza, że \(D=\mathbb{R}\setminus\{6\}\), czyli dla \(x=6\) mianownik się zeruje
\(x+d=0\mbox{ dla }x=6\\
6+d=0\\
d=-6\)
Asymptota \(y=-4\) oznacza, że \(\Lim_{x\to \infty}f(x)=-4\)
\(\Lim_{x\to\infty}\frac{ax+3}{x-6}=-4\\
\Lim_{x\to \infty}\frac{a+\frac{3}{x}}{1-\frac{6}{x}}=-4\\
\frac{a+0}{1-0}=-4\\
a=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Funkcja homograficzna objaśnienie zadania
Drugi sposób wyznaczenia a:
\(f(x)=\frac{ax+3}{x-6}\\
f(x)=\frac{a(x-6)+3+6a}{x-6}\\
f(x)=\frac{a(x-6)}{x-6}+\frac{3+6a}{x-6}\\
f(x)=\frac{3+6a}{x-6}+a\)
asymptota pozioma: \(y=a\)
\(y=a\\
y=-4\\
a=-4\)
\(f(x)=\frac{ax+3}{x-6}\\
f(x)=\frac{a(x-6)+3+6a}{x-6}\\
f(x)=\frac{a(x-6)}{x-6}+\frac{3+6a}{x-6}\\
f(x)=\frac{3+6a}{x-6}+a\)
asymptota pozioma: \(y=a\)
\(y=a\\
y=-4\\
a=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę