narysuj wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

narysuj wykres funkcji

Post autor: dytko »

Narysuj wykres funkcji \(y=f(x)=\frac{ x^2+x-6}{x^2}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2020, 23:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: Jerry »

wykres.png
Pozdrawiam
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: dytko »

dziękuję,a maksimum?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: eresh »

dytko pisze: 25 kwie 2020, 19:20 dziękuję,a maksimum?
\(D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
f'(x)=\frac{-x(x-12)}{x^4}\\
f'(x)>0\iff x\in (0,12)\\
f'(x)<0\iff x\in (-\infty, 0)\cup (12,\infty)\\
f_{max}=f(12)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: dytko »

mi wyszło nad 1
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: Jerry »

dytko pisze: 25 kwie 2020, 19:20 dziękuję,a maksimum?
A prosiłaś???
Post - ponadnormatywnie poprawiłem, rysunek - zrobił(em) obliczone.pl... i jeszcze pretensję???

[autocenzura]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: narysuj wykres funkcji

Post autor: eresh »

dytko pisze: 25 kwie 2020, 20:02 mi wyszło nad 1
dokładnie \(\frac{25}{24}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Zablokowany