Wyznacz wszystkie wartości parametru \(m \in \rr \), dla których dziedziną funkcji \(f(x) = \frac{2x}{ \sqrt{(m-5)x^2 -2(m-1)x +2(m-1)} }\) jest zbiór liczb rzeczywistych.
Pomoże ktoś? Nie wiem czy dobrze mi wyszło, założyłem, że delta tego co jest w mianowniku musi być mniejsza od 0 i potem znowu że delta mniejsza od 0, wynik mi wyszedł \(m \in (- \infty ,1) \cup (9, \infty )\)
Wartości parametru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Wartości parametru
Aby dla każdego \(x\in\rr\) zachodziło
\((m-5)x^2 -2(m-1)x +2(m-1)>0\)
musi rzeczywiście
\(\Delta<0\)
ale jeszcze
\(m-5>0\)
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie: przypadek liniowy nie spełnia warunków zadania
\((m-5)x^2 -2(m-1)x +2(m-1)>0\)
musi rzeczywiście
\(\Delta<0\)
ale jeszcze
\(m-5>0\)
Pozdrawiam
[edited] uzupełnienie: przypadek liniowy nie spełnia warunków zadania
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: