pochodna+(współczynniki funkcji)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tlentoazot
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 24 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 3 razy

pochodna+(współczynniki funkcji)

Post autor: Tlentoazot »

Do funkcji \( f(x)=ax^3+bx+c\) należy punkt \(P=(0,-2)\). Współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu w punkcie \(P\) równy jest \( -3\) . Dla \(x=-1\) funkcja osiąga lokalne ekstremum. Oblicz \(a,b,c\).
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2020, 12:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: pochodna+(współczynniki funkcji)

Post autor: kerajs »

\( \begin{cases} f(0)=-2 \\ f'(0)=-3 \\ f'(-1)=0\end{cases} \)
Tlentoazot
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 24 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 3 razy

Re: pochodna+(współczynniki funkcji)

Post autor: Tlentoazot »

Dziękuję, a skąd wiemy że f′(−1)=0 ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pochodna+(współczynniki funkcji)

Post autor: eresh »

Tlentoazot pisze: 24 kwie 2020, 10:42 Dziękuję, a skąd wiemy że f′(−1)=0 ?
bo -1 jest ekstremum
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: pochodna+(współczynniki funkcji)

Post autor: Galen »

\(f(x)=ax^3+bx+c\\f'(x)=3ax^2+b\\f(0)=-2\;\;\;\;to\;\;\;c=-2\\f'(0)=-3\;\;\;\;to\;\;\;\;\;b=-3\\f'(-1)=0\;\;\;\;czyli\;\;\;3a-3=0\;\;\;\;to\;\;\;a=1\)
Funkcja ma wzór:
\(f(x)=x^3-3x-2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ