Wnioski

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wnioski

Post autor: Pawm32 »

zadnie 2.97 i 2.99\(a\)
2.97
\(2x+2y=84 \to y=42-x\)
\(P(x)=xy=x(42-x)=-x^2+42x\)
\(p= \frac{- \Delta }{2a}=21 \)
\(a<0 \to \)ramiona paraboli w dół\( \to \)Pmax- wierzchołek
\(P(21)=21(42-21)=21*21=441m=4,41a\)
W(21,441)
ODP
Plac musi mieć wymiary 21x21.

2.99
\(2x+y=12 \to y=12-2x\)
\(P(x)=x(12-2x)=-2x^2+12 \)
\(a<0 \to \)ramiona w dół\( \to \)największa wartość w wierzchołku
\(p-3\)
\(P(3)=18\)
\(W(3,18)\)
\(x=3, y=6\)
ODP
.... musi mieć wymiary 6m x 3m , \( Pp=18\)

CZY ZADANIE 2.99 jest dobrze zrobione?
i pytanie do obu zadań jakimi komentarzami, wyjaśnieniami można opatrzyć te rozwiązania oraz napisać dlaczego ta funkcja ma fmax(dla mnie każda funkcja kwadratowa której \(a<0\) ma największą wartość jako współrzędna wierzchołka, i to chyba może być jeden z komentarzy do zadania.
Załączniki
mat.jpg
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wnioski

Post autor: korki_fizyka »

\(P(x) = 2x(6 - x) = -2x^2 + 12x\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Wnioski

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 20 kwie 2020, 22:53 \(P(x) = 2x(6 - x) = -2x^2 + 12x\)
No chyba zgubiłem tam ale wynik chyba się nie zmieni
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wnioski

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ