liczba punktów wspólnych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

liczba punktów wspólnych

Post autor: Pawm32 »

liczba punktów wspólnych prostej \(y=2x-4\) z wykresem funkcji \(f(x)=x^2-4x+5\) wynosi
A.\(3\)
B.14
C.\(-3\)
D.\(-2\)
Znalazłem takie rozwiązanie
\(\begin{cases}
y=2x-4\\
y=x^2-4x+5
\end{cases}\)

i z tego \(x^2-2x+9=0\)
\( \Delta =-32 \So \Delta <0 \So \)nie ma punktów wspólnych
I mam tylko pytanie czy to zawsze się tak liczy oraz czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczba punktów wspólnych

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 12:21 liczba punktów wspólnych prostej \(y=2x-4\) z wykresem funkcji \(f(x)=x^2-4x+5\) wynosi
A.\(3\)
B.14
C.\(-3\)
D.\(-2\)
Znalazłem takie rozwiązanie
\(\begin{cases}
y=2x-4\\
y=x^2-4x+5
\end{cases}\)

i z tego \(x^2-2x+9=0\)
\( \Delta =-32 \So \Delta <0 \So \)nie ma punktów wspólnych
I mam tylko pytanie czy to zawsze się tak liczy oraz czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania
można narysować w układzie współrzędnych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: liczba punktów wspólnych

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 kwie 2020, 12:24
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 12:21 liczba punktów wspólnych prostej \(y=2x-4\) z wykresem funkcji \(f(x)=x^2-4x+5\) wynosi
A.\(3\)
B.14
C.\(-3\)
D.\(-2\)
Znalazłem takie rozwiązanie
\(\begin{cases}
y=2x-4\\
y=x^2-4x+5
\end{cases}\)

i z tego \(x^2-2x+9=0\)
\( \Delta =-32 \So \Delta <0 \So \)nie ma punktów wspólnych
I mam tylko pytanie czy to zawsze się tak liczy oraz czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania
można narysować w układzie współrzędnych
Delta do tej pory pojawiała się przy miejscach zerowych i tam było tak \( \Delta>0 \So 2\)miejsca zerowe\( \Delta =0 \So 1\)miejsce zerowe oraz \( \Delta <0 \So \)brak miejsc zerowych. Przy przecięciach też to tak działa?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: liczba punktów wspólnych

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 12:33
eresh pisze: 15 kwie 2020, 12:24
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 12:21 liczba punktów wspólnych prostej \(y=2x-4\) z wykresem funkcji \(f(x)=x^2-4x+5\) wynosi
A.\(3\)
B.14
C.\(-3\)
D.\(-2\)
Znalazłem takie rozwiązanie
\(\begin{cases}
y=2x-4\\
y=x^2-4x+5
\end{cases}\)

i z tego \(x^2-2x+9=0\)
\( \Delta =-32 \So \Delta <0 \So \)nie ma punktów wspólnych
I mam tylko pytanie czy to zawsze się tak liczy oraz czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania
można narysować w układzie współrzędnych
Delta do tej pory pojawiała się przy miejscach zerowych i tam było tak \( \Delta>0 \So 2\)miejsca zerowe\( \Delta =0 \So 1\)miejsce zerowe oraz \( \Delta <0 \So \)brak miejsc zerowych. Przy przecięciach też to tak działa?
rozwiązujesz równanie kwadratowe, więc dlaczego miałoby nie działać?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: liczba punktów wspólnych

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 kwie 2020, 13:42
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 12:33
eresh pisze: 15 kwie 2020, 12:24
można narysować w układzie współrzędnych
Delta do tej pory pojawiała się przy miejscach zerowych i tam było tak \( \Delta>0 \So 2\)miejsca zerowe\( \Delta =0 \So 1\)miejsce zerowe oraz \( \Delta <0 \So \)brak miejsc zerowych. Przy przecięciach też to tak działa?
rozwiązujesz równanie kwadratowe, więc dlaczego miałoby nie działać?
Nie wiem, upewniam się do tej pory robiłem tylko funkcję kwadratową, a równanie w tym zadaniu pierwszy raz
ODPOWIEDZ