zbiór wartości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

zbiór wartości

Post autor: Pawm32 »

Zbiorem wartości funkcji \(f(x)= \frac{1}{9}(x+2)(x-10) \) jest
A.\((-4;+ \infty )\)
B.\( <-4;+ \infty )\)
C.\(<4;+ \infty )\)
D.\((4;+ \infty )\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiór wartości

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:26 Zbiorem wartości funkcji \(f(x)= \frac{1}{9}(x+2)(x-10) \) jest
A.\((-4;+ \infty )\)
B.\( <-4;+ \infty )\)
C.\(<4;+ \infty )\)
D.\((4;+ \infty )\)
policz \(q\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: zbiór wartości

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 15 kwie 2020, 11:30
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:26 Zbiorem wartości funkcji \(f(x)= \frac{1}{9}(x+2)(x-10) \) jest
A.\((-4;+ \infty )\)
B.\( <-4;+ \infty )\)
C.\(<4;+ \infty )\)
D.\((4;+ \infty )\)
policz q
tyle to wiem ale z czego mam tylko a, a wydaje mi się że wzór na q ma \( \Delta \), czyli potrzebuje a i c
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: zbiór wartości

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:34
eresh pisze: 15 kwie 2020, 11:30
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:26 Zbiorem wartości funkcji \(f(x)= \frac{1}{9}(x+2)(x-10) \) jest
A.\((-4;+ \infty )\)
B.\( <-4;+ \infty )\)
C.\(<4;+ \infty )\)
D.\((4;+ \infty )\)
policz q
tyle to wiem ale z czego mam tylko a, a wydaje mi się że wzór na q ma \( \Delta \), czyli potrzebuje a i c
Znalazłem coś takiego Wzory Viete’a o to chodzi? tam sa x1 i x2 oraz a wiec moge policzyć c i b chyba
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zbiór wartości

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:35
Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 11:34
eresh pisze: 15 kwie 2020, 11:30

policz q
tyle to wiem ale z czego mam tylko a, a wydaje mi się że wzór na q ma \( \Delta \), czyli potrzebuje a i c
Znalazłem coś takiego Wzory Viete’a o to chodzi? tam sa x1 i x2 oraz a wiec moge policzyć c i b chyba
postać iloczynową doprowadź do ogólnej (po prostu wymnóż) - będziesz miał \(a,b,c,\) potem \(\Delta\) i \(q\)
ewentualnie ze wzrów:
\(p=\frac{x_1+x_2}{2}\\
q=f(p)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ