Wyznacz a+b

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wyznacz a+b

Post autor: Pawm32 »

Miejscami zerowymi funkcji \(f(x)=-3x^2+bx+c \) są liczby -1 i 3. Zatem
A.b+c=15
B.b+c=10
C.b+c=5
D.b+c=3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz a+b

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 09:44 Miejscami zerowymi funkcji \(f(x)=-3x^2+bx+c \) są liczby -1 i 3. Zatem
A.b+c=15
B.b+c=10
C.b+c=5
D.b+c=3
\(f(x)=-3(x+1)(x-3)\\
f(x)=-3(x^2-3x+x-3)\\
f(x)=-3x^2+6x+9\\
b=6\\
c=9\\
b+c=15\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ