Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inferno857
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2020, 22:23
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Post autor: inferno857 »

Witam
Tym razem przychodzę z błahostką a mianowicie nie rozumiem skąd się bierze założenie \(f(0)<0\) , \(f(3)<0\). Czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić w bardzo jasny sposób? Polecenie podaje poniżej.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja \( f(x)= x^2 -(m-3)x+m-8 \) ma takie dwa miejsca zerowe, że jedno z nich jest liczbą ujemną, a drugie liczbą większą od 3.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Post autor: grdv10 »

Parabola jest skierowana ramionami w górę. No to liczby \(0\) oraz \(3\) są pomiędzy pierwiastkami, dlatego wartości trójmianu w tych punktach są ujemne. :)

Nie zapomnij o określeniu, kiedy w ogóle są dwa pierwiastki...
inferno857
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2020, 22:23
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Post autor: inferno857 »

Faktycznie, one są pomiędzy ramionami więc są ujemne, czyli mniejsze od zera. W końcu to zrozumiałem :D
O tym że Delta jest od zera większa to wiem, chodziło mi tylko o zrozumienie tych dwóch założeń.
Dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Post autor: Jerry »

Naszkicuj kilka parabol o ramionach otwartych ku górze (\(a=1>0\)) spełniających warunki zadania i sam zauważysz...

Pozdrawiam

[edited]
szw1710 pisze: 05 kwie 2020, 21:42 Nie zapomnij o określeniu, kiedy w ogóle są dwa pierwiastki...
Jeśli \(f(0)<0\wedge f(3)<0\), to pierwiastki muszą być!
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Funkcja kwadratowa z parametrem -wyjaśnienie-

Post autor: grdv10 »

Jerry pisze: 05 kwie 2020, 21:50 Naszkicuj kilka parabol o ramionach otwartych ku górze (\(a=1>0\)) spełniających warunki zadania i sam zauważysz...

Pozdrawiam

[edited]
szw1710 pisze: 05 kwie 2020, 21:42 Nie zapomnij o określeniu, kiedy w ogóle są dwa pierwiastki...
Jeśli \(f(0)<0\wedge f(3)<0\), to pierwiastki muszą być!
Owszem, to warunek konieczny i wystarczający - słuszna uwaga. :)
ODPOWIEDZ