- granica.jpg (4.32 KiB) Przejrzano 1876 razy
Granica?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Granica?
minus nieskończoność,bo
\( \Lim_{x\to 0 } \left(\log_2|x|- \log_3|x| \right) =\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{\ln |x|}{\ln 2} - \frac{\ln |x|}{\ln 3}\right)=\Lim_{x\to 0 } \frac{\ln 3\ln |x|-\ln 2\ln |x|}{\ln 2\ln 3} =\Lim_{x\to 0 } \frac{\ln |x| \left(\ln 3-\ln 2 \right) }{\ln 2\ln 3}=- \infty \)
\( \Lim_{x\to 0 } \left(\log_2|x|- \log_3|x| \right) =\Lim_{x\to 0 } \left( \frac{\ln |x|}{\ln 2} - \frac{\ln |x|}{\ln 3}\right)=\Lim_{x\to 0 } \frac{\ln 3\ln |x|-\ln 2\ln |x|}{\ln 2\ln 3} =\Lim_{x\to 0 } \frac{\ln |x| \left(\ln 3-\ln 2 \right) }{\ln 2\ln 3}=- \infty \)