Parametr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
Parametr
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^2+mx^2+2=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m^2- 13.
różne pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m^2- 13.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr
Rozwiązanie dla \(x^2+mx+2=0\)
1.
\(\Delta>0\\
m^2-8>0\\
m\in (-\infty, -2\sqrt{2})\cup (2\sqrt{2},\infty)\)
2.
\(x_1^2+x_2^2>2m^2-13\\
(x_1+x_2)^2-2x_1x_2>2m^2-13\\
m^2-4>2m^2-13\\
-m^2>-9\\
m^2<9\\
m^2-9<0\\
m\in (-3,3)\)
odp. \(m\in (-3,-2\sqrt{2})\cup (2\sqrt{2},3)\)
1.
\(\Delta>0\\
m^2-8>0\\
m\in (-\infty, -2\sqrt{2})\cup (2\sqrt{2},\infty)\)
2.
\(x_1^2+x_2^2>2m^2-13\\
(x_1+x_2)^2-2x_1x_2>2m^2-13\\
m^2-4>2m^2-13\\
-m^2>-9\\
m^2<9\\
m^2-9<0\\
m\in (-3,3)\)
odp. \(m\in (-3,-2\sqrt{2})\cup (2\sqrt{2},3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr
zdzisnow123 pisze: ↑27 mar 2020, 10:12 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^2+mx^2+2=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m^2- 13.
\(\Delta = b^2-4ac\\
b=m\\
a=1\\c=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr
eresh pisze: ↑27 mar 2020, 10:28zdzisnow123 pisze: ↑27 mar 2020, 10:12 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^2+mx^2+2=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m^2- 13.\(\Delta = b^2-4ac\\
b=m\\
a=1\\c=2\)
możesz mi pokazać błąd?
\(\Delta = m^2-4\cdot 1\cdot 2=m^2-8
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Parametr
Za nieporozumienie wiń siebie, dokładnie brak kodu \(\LaTeX\)
Czy nie jest czytelniejszym \(x^2+mx^2+2=0\) ? A dodałem tylko "nawias" tex
Pozdrawiam
PS. eresh: jednak powinniśmy ograniczyć pomoc dla userów nie szanujących regulaminu forum i nas!!!
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr
zdecydowanie masz rację
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr
tak czy siak, warunki podane przeze mnie są ok
1.
\( \Delta>0\\\)
2.
\(x_1^2+x_2^2>2m^2-13\\
(x_1+x_2)^2-2x_1x_2>2m^2-13\\
\)
już jesteś jakiś czas na forum, pora zacząć używać LateX-a
1.
\( \Delta>0\\\)
2.
\(x_1^2+x_2^2>2m^2-13\\
(x_1+x_2)^2-2x_1x_2>2m^2-13\\
\)
już jesteś jakiś czas na forum, pora zacząć używać LateX-a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę